Zašto ćemo i žvaku kupovati preko neta?

By Bojan / March 5, 2017

Online sajtovi za kupovinu postali su svakodnevica u našim životima. E-commerce sajtovi kao što su Ebay, Amazon, Aliexpress imaju sve više kupaca iz dana u dan. Problem nastaje u tome što kupci imaju sve veće prohteve i očekivanja od online prodavnica.

Štaviše, očekivanja sežu čak do toga da probleme koje nije prevazišao tradicionalni način kupovine (supermarketi, tržni centri…) prevaziđe online kupovina. Svi veliki e-commerce sajtovi su svesni zahteva koji se pred njih stavljaju, kao i konkurencije koja svakodnevno gleda kako da postane što bolja.

Nekako su me uvek najviše impresionirale inovativnost i kreativnost kojom je Amazon osvajao kupce. Zbog toga vam predstavljam tri stvari koje će Amazon-u sigurno osigurati mesto jednog od najboljih e-commerce prodavaca na svetu.

 

Amazon Prime Air

Zamislite da oko vas lete dronovi i da nose pakete robe koju su kupci naručili preko neta? Uskoro će ovo postati svakodnevica! Amazon je već izvršio prvu dostavu paketa dronom i to u Velikoj Britaniji 7. decembra 2016. godine.

Prvi paket sadržao je kesicu kokica i Amazon Fire TV i dostava je izvršena u roku od 13 minuta od izvršenja porudžbine preko sajta. Ambiciozni plan Amazon-a odnosi se na mogućnost da će u budućnosti pomoću dronova isporučivati pakete od 2,35 kg u roku od 30 minuta od porudžbine. Impresivno, zar ne?

Problem sa kojim se mogu suočiti je udaljenost kupaca od skladišta, što znači da većina isporuka ipak neće biti moguća. Takođe, pitanje je kako će toliko veliki broj dronova uticati na saobraćaj iznad naših glava i buku po gradovima.

Amazon GO

Zamislite da uđete u radnju, uzmete šta želite i izađete. Nema redova. Nema plaćanja i čekanja kusura. Ma nema ni kasirki. Pitate se da li će ovaj san postati java? E pa ovako nešto već postoji!

Amazon GO su prodavnice u kojima pomoću aplikacije na vašem telefonu i softvera u prodavnici samo ubacite u korpu šta želite i izađete iz radnje. Aplikacija prati vaše kretanje, a softver kada je neki proizvod skinut sa gondole. Nakon izlaska iz Amazon Go prodavnice dobijate račun na vaš telefon koji plaćate elektronski, preko vaše kartice.

amazon go

Ovaj projekat je još uvek u povoju. Postoje Amazon Go prodavnice, ali nisu otvorene za sve već samo za zaposlene u Amazon-u kako bi se čitav projekat dodatno usavršio.

Amazon Dash Button

Po mom mišljenju, jedina stvar od gore navedenih koja neće ni poboljšati ni unaprediti e-commerce. Ipak, to je moje mišljenje, budući da je Amazon Dash Button postao pravi hit u SAD.

Amazon Dash Button funkcioniše po principu da preko Amazon-a kupite dugme kojim ostvarujete mogućnost dostave određene grupe proizvoda. Na primer, kupovinom dugmeta dobijate mogućnost dostave deterdženta i toalet papira. Zašto kažem mogućnost? Pa kada kupite dugme niste kupili deterdžent i toalet papir, već to dugme stavite kod zaliha i kada vam zalihe dođu do kraja, pritisnete dugme i Amazon vam isporuči proizvode koje ste kupili pomoću tog dugmeta.

amazon dash button

Pitate se kako Amazon zna šta sadrži vaše dugme? Svako dugme je vezano za SKU (nešto slično bar kodu u radnji), tako da ne može da dođe do greške. Amazon Dash Button su uglavnom vezani za kućne namirnice, kao što su proizvodi za čišćenje, WC ali i grickalice i sokovi.

Problem se javlja kada isporuku dobijete kada niste kod kuće i kada morate da odete u poštu da biste podigli paket… Na kraju, bolje je da ste otišli u prodavnicu i kupili šta vam je neophodno.

 

E-commerce se razvija svakodnevno, preuzimajući primat u svakom segmentu prodaje. Inovacije i kreativnost kojom se služe vremenom mogu dovesti do toga da u potpunosti iskorene tradicionalne vidove kupovine.

Završio Ekonomski fakultet na smeru Marketing i master studije na smeru Poslovni informacioni sistemi. Internet marketingom se bavi preko godinu dana i posebno je zainteresovan za email marketing i SEO optimizaciju. Obožava sport i nutelu jede isključivo velikom kašikom.