SEO optimizacija – Kako efikasno da koristite Google webmaster tools?

By Bojan / April 3, 2015

Webmaster tools je fantastičan alat i ukoliko želite da budete ozbiljan bloger trebalo bi da ga koristite. Iz prespektive SEO, ovaj alat vam daje detaljne informacije o tome kako se vaš sajt kotira na Google-u.

Google Webmaster nudi mnogo mogućnosti da potpuno analizirate svoj blog i što bolje rangirate svoj sajt na pretraživaču. Optimizacija sajta je postepen proces i ne može da se uradi preko noći. Ponekad je potrebno nekoliko nedelja ili meseci kako biste pravilno optimizovali sajt.

Google webmaster tools

 

Prvo je potrebno da se na Google Webmaster tools-u prijavite preko svog Google naloga. Sledeći korak je da kliknete na dugme DODAJ WEB LOKACIJU. Zatim je potrebno uneti veb adresu sajta koji želite indeksirati.

Poslednji korak jeste verifikacija domena koji je ranije dodat. To je moguće uraditi na više načina. Jedan od njih je dodavanje HTML datoteke u root domena.

Sada je Webmaster tools spreman za korišćenje. U ovom članku želim vam dati nekoliko saveta kako da koristite ovaj alat i da pratite statistiku svog sajta/bloga.

U delu Search Traffic možete videti kompletnu statistiku svog sajta. Naime, možete videti na osnovu kojih reči korisnici dolaze na vaš sajt, koje stranice su najposećenije, koji sajtovi sadrže linkove koje vode do vašeg sajta (backlinks).

Prva važna stvar koju morate da uradite jeste da postavite geografsku lokaciju pretraživanja. Ovo je veoma važno za neutralne domene (.com, .net, .org) kako bi Google povezao vaš sajt sa vašom lokacijom. Uključivanjem ove opcije (za Srbiju) možete očekivati kako će se vaše veb stranice češće prikazivati među rezultatima pretraživanja koja se obavljaju na srpskom internet području. Geografsku lokaciju možete možete naći u delu Search Traffic pa u opciji Internacional targeting.

Kako biste poboljšali indeksiranje i linkovanje vašeg sajta nužno je da napravite sitemap u XML formatu. Sitemap govori pretraživačima koje stranice treba da budu indeksirane i pomaže da te stranice budu brže indeksirane nego kada ih šaljete manuelno.

Sitemap - SEO Optimizacija - Web master Tools

Ukoliko koristite WordPress, kao mi, mapu možete da generišete pomoću nekoliko plugin-ova koji su vam na raspolaganju. Neki od njih su Google XML Sitemaps i Google Sitemap. Važno je da vam što više stranica na sajtu bude indeksirano. Ukoliko imate 75 stranica, a samo 15 je indeksirano morate proveriti u čemu je problem.

Webmaster tools vam omogućava da vidite sve probleme i greške na vašem sajtu (neispravni linkovi, 404 greška itd).  Sve probleme koje vaš sajt ima možete videti u delu Crawl Errors.

Neispravni linkovi javljaju se ako je neki URL zastareo i vodi korisnika u ćorsokak. Drugi problem je što pretraživači ne vole ove stvari!  SEO optimizacija traži da vas Google voli, ali ako vaši linkovi nisu ispravni nećete biti u pretrazi, zbog toga morate stalno proveravati da li postove ovakve URL adrese na vašem sajtu.

SEO optimizacija je pomoću Webmaster Tools-a dosta lakša, jer on u sebi sadrži dosta alata koji vam mogu pomoći. Druga važna stvar je da je ovaj alat besplatan, pa ga može koristiti svako. Ukoliko ne koristite ovaj alat za SEO optimizaciju, moj savet je da odmah počnete.

Da li vi koristite Webmaster tools i da li znate neki sličan alat?

 

Završio Ekonomski fakultet na smeru Marketing i master studije na smeru Poslovni informacioni sistemi. Internet marketingom se bavi preko godinu dana i posebno je zainteresovan za email marketing i SEO optimizaciju. Obožava sport i nutelu jede isključivo velikom kašikom.