SEO alati – 10 alata za praćenje vaše SEO kampanje

By Damir / August 4, 2015

Bilo da ste SEO stručnjak ili pak, samo zaljubljenik u internet marketing, važno je da znate koji SEO alati vam trebaju za praćenje napretka vaše SEO kampanje. Kako bismo vam pomogli u ovoj misiji, donosimo vam pregled najboljih 10 alata u digitalnom svijetu.

  1. Moz Pro

Moz Pro je možda nešto skuplje, ali ipak najbolje sve-u-jednom rješenje za vaše SEO potrebe. Od jasne analitike koja će vam pomoći u praćenju pretraživača, društvenih mreža i sadržaja, do alata uz pomoć kojih ćete lako analizirati konkurenciju putem profila, spomenutog brenda i sličnog, Moz Pro je tu za sve vaše potrebe. Također, dat će vam i savjete za bolju optimizaciju vaše veb stranice.

  1. Advanced Web Ranking

Ovo je pravi izbor za one koji žele steći uvid o trenutnom stanju svoje veb stranice u rezultatima pretraživanja, te poboljšati poziciju iste. Pomoću Advanced Web Rankinga, možete pratiti poziciju svoje stranice u pretraživačima, njenu poziciju u lokalnim rezultatima, kao i poziciju konkurencije, te kreirati SEO izvješća koristeći kolekciju dostupnih alata.

  1. Screaming Frog SEO Spider Tool

Ovaj alat je iznimno jednostavan za korištenje, što ga čini odličnim odabirom svakog SEO stručnjaka. Također, pri pregledu linkova veb stranica, CSS-a, slika, aplikacija i drugih informacija važnih za SEO, ovaj alat neće ni u jednom trenu usporiti rad kompjutera. Screaming Frog SEO Spider Tool lako pronalazi sve probleme na veb stranicama, što ga čini odličnim odabirom za velike veb stranice kojima je teško provesti ručnu provjeru istih.

  1. SEMRush

SEMRush razvili su SEO stručnjaci upravo za potrebe SEO stručnjaka. Alati koje nudi sakupljaju SERP (Search Engine Result Page) informacije za preko 106 milijuna ključnih riječi od veb stranica diljem interneta, što im omogućuje pružanje točnih informacija o rangiranju u organskim pretraživanjima i ostalima.

seo alati semrush

5 . SERPS

Ovo je odličan alat za provođenje SEO eksperimenata. Program se nalazi na internetu, te ne traži od korisnika da pokrene išta na svom desktopu, a daje informacije o rangiranju ključnih riječi (keywords) na dnevnoj bazi, čime omogućuje redovito praćenje kampanje. Također, budući da automatski ažurira metrike, korisnici dobivaju nove informacije o napretku kampanje, poput podataka o prometu, pozicijama, trenutnim testovima i slično, na zaslonu svog kompjutera.

  1. Searchmetrics

SEO alati se sve više koriste za praćenje društvenih mreža. Na toj osnovi djeluje i Searchmetrics. Ovaj alat pruža analitike za SEO, povratne linkove, te društvene mreže, prikazujući sve u istom sučelju. Pomoću njega korisnici mogu pokrenuti i analizu domena, proučiti konkurenciju ili pak provesti analizu povratnih linkova.

  1. BuzzStream

BuzzStream je odličan alat za izgradnju linkova, koji je uvelike automatizirao proces potrage za potencijalnim davateljima linkova, čime je više vremena usmjereno ka kontaktiranju i izgradnji odnosa s istima. Opremljen je s alatima za odnose s javnošću te društvenim medijima, čime je uvelike olakšana svakidašnja komunikacija s važnim osobama, poput poznatih stručnjaka iz industrije.

  1. Ahrefs

Ahrefs je već poznat u svijetu internet marketinga. Uz pomoć ovog pretraživača povratnih linkova, korisnici lako mogu vidjeti odakle stižu linkovi na njihovu veb stranicu. Nadalje, tu informaciju mogu pretvoriti u brojna izvješća. Ostale značajke ovog alata uključuju pojedinačne serije analiza za stotine URL-ova, te SEO izvješća za poboljšanje optimizacije na stranici.

seo alati ahrefs

  1. Open Site Explorer

Već smo spomenuli Moz Pro. Sad je vrijeme da napomenemo da Moz nudi i druge besplatne alate. Jedan od njih je Open Site Explorer. Prozvan pretraživačem linkova, ovaj SEO alat omogućuje pretraživanje povratnih linkova i uspoređivanje istih s konkurencijom. Pošto uključuje i podatke o aktivnosti na društvenim mrežama, omogućuje korisnicima da dobiju dodatni uvid u tijek svoje kampanje.

  1. Google Analytics

Google Analytics je zvijezda vodilja internet marketinga. Ovaj besplatni SEO alat je onaj kojemu se korisnici uvijek vraćaju kako bi pratili promet k svojoj veb stranici, dobili uvid u podatke o mobilnim aplikacijama, ostvarenim konverzijama, te imali pristup ostalim podacima, a sve to putem jednog sučelja. Google Analytics je sad dostupan i u mobilnoj verziji i to za iOS i Android uređaje, čime je svojim korisnicima omogućio pristup važnim podacima čak i dok su u pokretu.

SEO alati - poređenjeDa li vi koristite neke od ovih alata?

Damir je tech entuzijast i vlasnik D4WEB. Njegovi počeci u internet marketingu sežu još u 2009. kada je napravio svoj veb site i krenuo s učenjem o optimizaciji za veb tražilice. Danas Damir ima iza sebe stotinak uspješno odrađenih kampanja i to uglavnom za klijente na najkompetitivnijim svjetskim tržištima (US, AU). Kada ne radi, Damir se bavi sportom ili uživa u krugu obitelji.

Comments are closed