Pokemon Go – šta je i kako se može iskoristiti u svrhe marketinga?

By Lazar / July 16, 2016
Pokemon Go Srbija

Siguran sam da su do sada već svi čuli za Pokemon Go igricu i buku koja se diže oko nje. Ali nisam siguran da li svi znaju kako funkcioniše igrica i kako ovaj trend biznisi mogu iskorisiti na najbolji mogući način?

Pokemon Go je igrica za mobilne telefone koja je dostigla najveći broj aktivnih korisnika na dnevnom nivou u istoriji Amerike!

Pokemon Go Srbija

Pokemon Go samo u Americi svaki dan igra nešto manje od 21 milion ljudi, čime je prestigla Candy Crush i Draw something.

Ako pogledamo samo korisnike Android platforme, Pokemon Go koristi više ljudi nego Twitter i ozbiljno preti da preuzme primat od Google Maps-a i Snapchat-a. Budimo realni, pitanje je dana kada će se i to desiti.

Pokemon Go Srbija

Ovde nije kraj neverovatnim ciframa! Pokemon Go igricu korisnici u proseku koriste 43 minuta dnevno! Više od WhatsApp-a i Messenger-a zajedno.

Pokemon Go Srbija

Da krenemo od početka, Pokemon je franšiza Nintenda koja je nastala 90-tih godina. U Pokemon svetu, treneri putuju zemljom kako bi uhvatili različita bića koja se nazivaju Pokemoni i kako bi ih koristili dok se bore jedni sa drugima. Cilj trenera je da ih uhvati sve, kako i glasi sam slogan catch ‘em all, i postane Pokemon majstor tako što će da pobedi najbolje trenere i postane najbolji među njima.

Pokemon Go je augmented reality (proširena stvarnost) igrica – kombinuje elemente iz stvarnog života sa igricom.

Ono što ovu igricu zaista čini posebnom je to što koristi GPS lokaciju sa tvog telefona i sat, kako bi odredio koji Pokemoni će se pojaviti u igrici. Ako si na primer u parku, imaćes priliku da loviš travnate Pokemone, dok ako si na primer pored reke ili jezera imaćeš priliku da loviš vodene Pokemone. Ako je noć, pojavljivaće se više mističnih i noćnih Pokemona.

Pokemoni neće doći do tebe, ti moras da izađeš napolje i da ih loviš.

Kako da ulovim Pokemona?

Hvatanje Pokemona izgleda bas kao na gifu ispod – potrebno je da izađeš napolje, uđeš u aplikaciju i šetaš dok ne dobiješ notifikaciju da je Pokemon u blizini. Klikneš na Pokemona na mapi, omogućiš pristup kameri i sve što je onda potrebno da uradiš je da baciš PokeBall kuglu što bliže Pokemonu i on je tvoj.

Pokemon Go Srbija

Šta je Pokestops?

Pokestops su bitna obeležja na mapama koja se najčesće nalaze na nekim poznatijim lokacijama.

Pokemon Go Srbija

Poseta Pokestops-ovima je primarni način prikupljanja item-a. Ovde možete da sakupite Pokeballs, jaja (iz kojih mogu da se izlegu Pokemoni), razne napitke itd. Takođe, možete da aktivirate mamac režim kako biste privukli Pokemone da se pojave. Međutim, neki item-i se mogu jedino kupiti poke novčićima koji se mogu zaraditi borbama ili kupiti u aplikaciji.

Sta su gyms?

Gyms (teretane) su lokacije na mapi koje su najčesce nalaze na veoma bitnim lokacijama u stvarnom svetu, na primer Times Square u Londonu. U teretanama se možes boriti protiv drugih trenera ili trenirati svoje Pokemone kako bi postali jači.

Pokemon Go Srbija

Nadam se da sam uspeo koliko toliko da ti približim igricu i objasnim neke osnovne pojmove, a sve u cilju boljeg razumevanja kako Pokemon Go igrica može da se iskoristi i u marketinške/poslovne svrhe.

Kako biznisi mogu da iskoriste Pokemon Go (sa primerima)

L’inizio Pizza Bar iz Long Island-a u New Yorku tvrde kako se njihova prodaja povećala za 75% preko vikenda tako što su aktivirali mamac režim u objektu kako bi privukli Pokemone, a time i igrače koji su bili u blizini. Menadžer kaže da je potrošio svega 10 dolara.

Pokemon Go Srbija

Vaš biznis se ne nalazi u blizini teretana ili pokeshops-a, otiđite tamo gde se ove lokacije nalaze.

Na nekim lokacijama su se dosetili da naprave štand sa hranom i pićem kako bi igrači mogli da se osveže i okrepe od lova na Pokemone.

Pokemon Go Srbija

Pokemon Go je zaista popularna i na društvenim mrežama, svi dele sadržaj koji je u vezi sa igricom… Evo kako je to uradila jedna online prodavnica sportske odeće.

Pokemon Go SrbijaZa sada, sve ove lokacije su unapred određene i nije ih moguće menjati, ali postoje naznake da će uskoro osnivači igrice ubaciti i opciju sponzorisanih lokacija, što će otvoriti vrata onima koji do sada nisu bili te sreće da se nađu u blizini.

Da li imaš instaliranu Pokemon Go igricu na telefonu? Kako još biznisi mogu da iskoriste ovaj trend i zarade?

Studirao marketing u Subotici i o trošku Evropske unije skitao po Evropi, kao erasmusovac u Letoniji i Belgiji. Bavi se online marketingom već četiri godine i štreberski prati sva nova dešavanja. Uvek na vrhu! Sve što zaradi troši na putovanja i potpuno netipično za Balkanca – voli sport.