Počeci IT giganta – Microsoft

By Branko / November 30, 2015

Kako ste već navikli da čitate tekstove ovakve tematike na našem sajtu, ponovo vam donosimo priču o jednom od najuspešnijih poslovnih ljudi današnjice i najbogatijem čoveku planete, kao i o njegovim poslovnim počecima. Većini je do sada već postalo jasno da se radi o Bilu Gejtsu i Microsoft kompaniji.

 

Gejts je rođen 1955. godine kao dete advokata i učiteljice. Još kao dečak je pokazao veliko interesovanje za kompjutere, a još jedna Bilova osobina se naročito isticala – preka narav. Sa 13 godina Bil je počeo sa hakovanjem i počeo je da uči nekoliko programskih jezika. Nekoliko godina kasnije bio je izbačen iz škole upravo zbog hakovanja, ali ga je škola potom zamolila da osmisli program koji bi olakšao pravljenje rasporeda časova u toj istoj školi. Zanimljivo je da je u tom istom programu koji je napravio za školu, Bil sebe rasporedio na ona predavanja koja su većinom pohađale devojke.

Windows

Posle završetka srednje škole, Bil odlučuje da upiše prestižni univerzitet Harvard i postane advokat kao i njegov otac. Tokom studiranja, Bil jednom prilikom čitajući kompjuterski magazin nailazi na članak o Altair-u. Altair je bio mikrokompjuter koji je proizveo MITS 1974. godine. Posle pročitanog članka, Bil poziva MITS i predlaže im programski jezik koji je lično napisao. U tom trenutku to je bio izuzetno smeo potez, budući da on nije posedovao nijedan programski jezik koji je lično napisao. Nakon što su iz kompanije MITS prihvatili njegovu ponudu, Gejts odlučuje da modifikuje programski jezik BASIC za Altair.

 

U međuvremenu on napušta fakultet i odlučuje da se u potpunosti posveti IT sektoru. Nakon prodaje programskog jezika MITS-u, koji uopšte nije bio njegov, osniva Microsoft. Narednih pet godina lično je proveravao sve kodove koje su pisali programeri u kompaniji. Na početku svoje radne karijere u Microsoft-u bio je veliki radoholik, imajući u vidu da je radio nekada i više od 16 sati dnevno. Microsoft je uspešno poslovao što se može videti iz primera da je IBM-u prodao operativni sistem koji je kupio od nekog drugog, ali je zadržao autorska prava. Nakon nekoliko godina od osnivanja kompanije, Bil dobija ponudu od Stiva Džobsa da ekskluzivno napravi softver za Apple.

 

Posle nekog vremena on predstavlja javnosti ono po čemu je danas najpoznatiji, operativni sistem Windows, iako u to vreme još uvek nije ni počeo da ga pravi. Džobs ga nakon objave Windows-a žestoko kritikuje sa obrazloženjem da mu je ukrao ideju. Gejts je, naravno, negirao da je bilo šta ukrao od Džobsa i odgovorio mu na veoma zanimljiv način.

Bill Gates - Microsoft

Bez obzira na sve optužbe, Gejts je uspeo da do 31. godine postane milijarder, a do 39. godine najbogatiji čovek planete, a tu titulu drži i dan-danas. Gejtsova kompanija Microsoft je jedna od najuspešnijih na svetu i nalazi se na drugom mestu najvrednijih brendova današnjice, odmah iza Apple-a. Mnogi će reći da je Gejts imao prilično drzak pristup tokom svog napretka u IT svetu, ali je na kraju ipak uspeo da se popne na sam vrh i upiše u svetsku istoriju.

Student Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu. Internet marketingom se bavi preko godinu dana. Želi karijeru da usmeri ka programiranju i kako ga primeniti u online marketingu. Fan kulinarstva i biciklizma.