Off Page SEO – Kako do linka sa Wikipedije

By Bojan / October 8, 2015

Sve veći broj i ljudi i kompanija u Srbiji pokušava da postavi članak o sebi ili datoj kompaniji na Wikipediji. Međutim, samo mali broj uspeva da obavi ovaj zadatak do kraja. Razlog zbog čega urednici na Wikipediji odbacuju veliki broj članaka je REKLAMIRANJE!


Cilj objavljivanja teksta na Wikipediji je taj što je to najveća enciklopedija na internetu i link na Wikipediji znači mnogo više nego 90% drugih linkova koji vode do vašeg sajta.

 

 

Kako napisati članak za Wikipediju

 

 

Značaj ove enciklopedije ogleda se u tome što prilikom kucanja bilo kog termina na Google-u, među prva tri rezultata skoro uvek imate bar jedan koji vodi sa Wikipedije.

Po mom mišljenju, Google daje previše značaja Wikipediji. Na primer, kada tražite rezultate pojma biologija, prva dva su sa Wikipedije, ali uveren sam u to da ni jedan nije najmerodavniji i najbolji izvor informacija koji možete naći na internetu.

Prilikom pisanja ovog članka, naša lektorka Jovana mi je skrenula pažnju na još jednu stvar koja je vrlo važna. Rekla mi je da je tokom studiranja pisala mnogo radova i da je uvek bila u obavezi da navodi reference za svoje izvore. Profesori sa njene katedre (Žurnalistika, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu) nisu dozvoljavali korišćenje Wikipedije kao izvora informacija.

Razlog je vrlo jednostavan – Wikipediju može da uređuje svako, pa je iz tog razloga moguće pročitati mnogobrojne neistine. Primer toga je kada je 2013. godine hrvatski ministar nauke, obrazovanja i sporta pozvao javnost da ne koristi Wikipediju kao izvor informacija, jer su urednici hrvatske verzije prilično politički ostrašćeni, pa je objavljavan potpuno netačan broj stradalih u Jasenovcu, što dalje u određenoj meri menja odnos prema istoriji.

Zbog toga OPREZ prilikom korišćenja informacija sa ovog sajta, jer mogu da potiru istorijske činjenice.

 

Elem, Wikipedija kao Off Page tehnika je veoma važna. Najbolji savet koji vam neko može dati prilikom kreiranja članka na ovom sajtu je da slepo i bez pogovora pratite uputstva koja Wikipedija ima.

Drugi savet je da ne pišete odmah dugačke tekstove. Napišite prvo kraći tekst koji će biti prihvatljiv Wikipediji i koji će preživeti prvih mesec dana na njoj, a onda vremenom proširujte taj tekst.

Tema o kojoj pišete mora biti interesantna široj zajednici, a ne samo vama. Ukoliko želite da pišete članak o nekom malom bendu koji nema mnogo pesama, brzo će vas obrisati. Tek kada bend snimi više pesama i postane poznatiji, vaš zadatak postaje lakši.

wikipedia

Kada ste se upoznali sa tim osnovnim pravilima sada pređimo na članak. Kao što je već navedeno, prvo napišite kratak tekst kako biste smanjili mogućnost za grešku. U prvoj rečenici napišite definiciju pojma o kome pišete članak ili čime se bavi data kompanija, ukoliko pravite stranicu vaše kompanije. U nastavku napišite nekoliko informativnih rečenica i trudite se da budete što objektivniji.

Svaka rečenica mora da ima svoju referencu, kako bi bilo transparentno gde ste pronašli određenu informaciju. Naravno, te reference moraju biti merodavne. Konkretno, bolje je da preuzmete informacije iz naučnih časopisa ili biltena, a ne iz dnevnih novina i žute štampe. Pravilo o izvorima najvažnije je pravilo Wikipedije i zbog toga se nemojte čuditi ukoliko vam obrišu članak ukoliko ih ne navedete.

Reference navodite pomoću koda <ref></ref>. Na kraju teksta pomoću koda {{reflist }} lista referenci koji ste naveli u tekstu se sama generiše.

Još jedna stavka koja je važna je izbor kategorije. Pre nego što odlučite da napišete članak, sakupite literaturu i napravite plan kako to da izvedete, a onda i odaberite kategoriju kojoj vaš članak pripada. Ukoliko se u tekstu radi o stranici nekog fudbalskog kluba onda neke od kategorija mogu biti Sport, Fudbalski klubovi iz Srbije, Fudbalski klubovi iz Novog Sada, itd… O kategorijama  i o tome čemu one služe više ćemo pisati neki drugi put.

Da li ste pokušali nekad da ubacite link na Wikipediju? Kakva su vaša iskustva?

Završio Ekonomski fakultet na smeru Marketing i master studije na smeru Poslovni informacioni sistemi. Internet marketingom se bavi preko godinu dana i posebno je zainteresovan za email marketing i SEO optimizaciju. Obožava sport i nutelu jede isključivo velikom kašikom.