Kako izabrati najbolji plugin za WordPress? 10 pluginova koji bi trebao imati svaki veb sajt

By Bojan / January 14, 2015

Svima onima koji žele da naprave svoj sajt ili blog, problem uglavnom predstavlja to što ne poznaju HTML i CSS ili PHP ili to što nemaju dovoljno novca za finansiranje njihove izrade. Tada na scenu stupaju platforme koje pomažu pri izradi veb sajtova, a jedna od najzastupljenijih je upravo WordPress o kojem ću pisati u ovom postu.

WordPress je softver otvorenog koda u formi sistema za upravljanje sadržajem (CMS) i zasnovana je na programskom jeziku PHP i MySQL bazi podataka, što znači da se od vas ne zahteva nikakvo kodiranje.

Od ukupnog broja veb sajtova, čak 23,3% je razvijeno preko WordPress platforme, a što se tiče CMS formi WordPress je ubedljivo najzastupljenija – 61,6%. Prema podacima ManageWP bloga čak 74,6 miliona sajtova zavisi od ove platforme, a ova kompanija ima samo 229 zaposlenih.

WordPress poseduje preko 35000 plugin-ova što pruža mogućnost adaptacije jedne teme na veliki broj načina. Pored tolikog broja plugin-ova ipak postoje oni koji su neophodni za svaki sajt, a to su:

 1.      Jetpack by WordPress

Ovaj plugin nudi veliki broj mogućnosti – omogućava statistiku koja je u vezi sa sajtom (ili blogom), zatim opcije u vezi sa deljenjem sadržaja preko društvenih mreža. Izuzetno važna opcija je da pomoću Jetpack-a možete proveriti da li imate pravopisne i gramatičke greške. Po mom mišljenju ovo je jedan od najboljih, ako ne i najbolji plugin za wordpress.

jetpack by wordpress

 1.      Google analytics by Youst

Verovatno svi želite da pratite saobraćaj na svom sajtu. Ovaj plugin vam omogućava da pratite odakle su korisnici došli na vaš sajt (Google, Facebook, Twitter), a pored toga možete videti i detaljan prikaz pregleda po danima, stranicama, člancima.

 1.      SEO by Yoast

Svima onima koji ne poznaju SEO, ovaj plugin je veoma koristan. Birate ključnu reč, a na osnovu nje plugin proverava da li je ona upisana u naslovu, URL adresi, meta tagu i naravno, sadržaju.

SEO-by-Yoast

 1.     Contact form 7

Svaki sajt bi trebalo da ima stranicu na kojoj korisnici mogu da vas kontaktiraju. Contact form 7 je po mom mišljenju ubedljivo najbolji plugin za ovaj posao. Dozvoljava upotrebu HTML kodova pa izgled forme možete prilagoditi svom sajtu.

contact form 7

 1.   Google XML sitemaps

Ovaj plugin je veoma važan za pozicioniranje vašeg sajta koji pomaže najvećim pretraživačima (Google, Yahoo!, Bing i Ask.com) da indeksiraju vaš blog. Morate biti indeksirani kako bi vas ljudi pronašli, a uz site map je taj proces mnogo lakši.

SEO-Wordpress-Google-XML-Sitemap

 1.     Akismet

Sasvim sigurno ste svi imali iskustva sa spam komentarima. Akismet je upravo za to zadužen. On hvata takve komentare pomoću svog algoritma i onemogućava im da se pojave na vašem sajtu.

akismet stop spam plugin

 1.      Floating social

Visoko se kotira i jedan je od najčešće preuzimanih plugina. Prilikom čitanja posta pozicioniran je sa strane i pomera se kada skrolujete na dole ili gore, i korisnika vodi do stranica na društvenim mrežama. U okviru ovog plugina postoji više od 20 različitih tipova ikonica tako da možemo njihov izgled prilagoditi sajtu.

social-networks-icons

 1.  SumoMe

SumoMe smo već pominjali ranije. On vam pomaže pri kreiranju email liste pomoću opcija List Builder i Scroll Box. Ovo je najbolji plugin da duplirate svoju mailing listu. Kretanjem po vašem sajtu korisniku će posle određenog vremena iskočiti formular za prijavu na mailing listu (List Builder). Sa druge strane, Scroll box funkcioniše po principu da nakon što korisnik skroluje do dna sajta nailazi na formular za prijavu.

sumo me plugin

 1.      Broken Link Checker

Suština ovog plugina je da skenira vaš sajt i da vas obavesti ukoliko postoji prekinut link ili ako negde nedostaje slika. Ukoliko se to dogodi, Broken Link Checker vas obaveštava ili preko email adrese ili preko vašeg sajta, i dozvoljava vam da prekinute linkove zamenite sa onima koji funkcionišu.

 1.  Top 10 – popular posts

Ulkoliko imate blog, možete korisnicima prikazati određeni broj postova koji su najčitaniji. To može da bude korisno, jer će korisnici prvo čitati te postove.

Top-10-Popular-Post-Plugin-For-WordPress

Ova lista nije konačna. Za razne vrste sajtova koriste se drugačiji plugin-ovi, pa zbog toga verujem da i vi imate svoju zbirku koju koristite.

Spisak postova koji su na ovu temu pisali drugi:

 1. 10 Wordpess plugina važnih za svaki sajt i blog – napisao Igor Tomić
 2. Najbolji wordpress pluginovi koji su besplatni
 3. Na Adriahost blogu imate post o 18 plugina koje morate imati

Sajtovi kod nas koji koriste WordPress platformu:

 1.      Sportski žurnal
 2.      Zeleni Srbije
 3.      Marketinguj.Me
 4.      Dnevne novine
 5.      SOS kanal


Koji je najbolji plugin za WordPress po vama i da li vi znate za neke domaće sajtove koji koriste WP platformu?

Završio Ekonomski fakultet na smeru Marketing i master studije na smeru Poslovni informacioni sistemi. Internet marketingom se bavi preko godinu dana i posebno je zainteresovan za email marketing i SEO optimizaciju. Obožava sport i nutelu jede isključivo velikom kašikom.