Logo promašaji velikih kompanija

By Branko / February 22, 2016

Postoji nekoliko simbola koji su od izuzetne važnosti za identitet jednog brenda, a jedan od njih je svakako logo. Da li možete da zamislite da su logoi kompanija Apple, Microsoft, ili čak logo kompanije Sony, u prošlosti bili drugačiji? Upravo su ove kompanije neke od onih koje su na svojim počecima imale logoe koji ih u današnje vreme baš i ne bi proslavili.

 

Pogled u logo određene kompanije trebalo bi da izazove neku vrstu emocije. S druge strane, ukoliko logoi nisu dobro dizajnirani, oni mogu da učine da kompanija izgleda pomalo čudno u očima posmatrača. Jasno je da su ukusi različiti, kao i da se trendovi svakodnevno menjaju, ali neki simboli jednostavno ostaju urezani ljudima u sećanju zauvek (npr. zagrižena jabuka skoro svakoga asocira na logo kompanije Apple). U nastavku teksta videćete neke od primera:

 

  1. Apple
Apple Prvi Logo

Jabuka ne pada daleko od drveta. Ovaj logo je pao daleko od kompanije.

Gotovo je nemoguće zamisliti da je kompanija Apple u prošlosti imala vizuelni identitet koji nije bio u vezi sa popularnom jabukom. Ipak, upravo se to dogodilo na samom početku. Jednostavnost i odmerenost koja se povezuje sa kompanijom Apple je izostala iz prvobitnog logoa – portreta Isaaca Newton-a koji sedi ispod drveta jabuke. Kompanija je posle samo godinu dana prešla na logo koji je i dan-danas aktuelan, ali prethodni logo i dalje ostaje deo njihove istorije. Ono što je interesantno je da ime kompanije nije nastalo po uzoru na Newton-ovu jabuku, iako mnogi misle tako, već je nastalo od Steve Jobs-ove frutarijanske dijete (ishrane)!

 

  1. Sony
Sony Prvi Logo

Budućnost koja nikada nije stigla.

Font koji je kompanija Sony odabrala da koristi za ispisivanje imena svog brenda deluje uglađeno, pedantno, pa se stiče utisak da su i proizvodi ove kompanije takvi. Logo koji je kompanija koristila 1958. godine trebalo je da prikaže futuristički izgled, kao i ideju bezvremenske kompanije.

 

  1. Amazon

Amazon Prvi Logo

Izvorni logo koji je kompanija Amazon koristila, nije posedovao njihov dizajn od A do Š. Umesto toga, prvobitni logo Amazon-a ilustrovan je kroz reku ili put u obliku slova A. Ovaj logo je bio aktuelan čak do 2000. godine. Zanimljivo je da logo koji su nekada koristili nije stavio akcenat na glavni proizvod koji su prodavali putem svog sajta – knjige.

 

  1. Best Buy

Best Buy Prvi Logo

Best Buy je osnovan 1966. godine pod imenom Sound of Music. Logo više liči na CD, nego na gramofonsku ploču, ali je barem u skladu sa proizvodom.

 

  1. Xerox

Xerox Prvi Logo

Xerox se možda i nije predstavio javnosti u najsjajnijem svetlu, ali mnogi nisu zaboravili da je kompanija nekada posedovala tim koji je radio na interfejsu za korisnike. Njihov izvorni logo, međutim, ima donekle drugačiji kontekst danas nego što je imao 50-tih godina 20. veka.

 

  1. Nintendo

Nintendo Prvi Logo

Nintendo je bio u industriji video-igrica još početkom prethodnog veka, čak pre nego što se pojavila planetarno popularna video-igrica Super Mario. Iako je kompaniji porasla popularnost u nekoliko prethodnih decenija, oni su imali prilično skroman početak kao proizvođači karata. Ovaj logo, koji su koristili od 1950. do 1960. godine, to i ilustruje.

 

  1. Logitech

Logitech Prvi Logo

Gotovo svi gore predstavljeni simboli su prvi pokušaji kompanija. Međutim, Logitech-u je ovo bio treći pokušaj. Iako pomalo liči na logo koji kompanija trenutno koristi, ovaj dizajn, kome nedostaje forme, nije izdržao test vremena.

 

  1. Microsoft

Microsoft Prvi Logo

Kao što je slučaj sa Logitech-om, i Microsoft-ov prethodni logo je bio prilično solidan. Logo koji je kompanija koristila od 1980. do 1982. godine pokušao je da pošalje poruku da je kul i u skladu sa vremenom.

 

  1. Wikipedia

Wikipedia Prvi Logo

Wikipedia je nedavno proslavila 15-ti rođendan, i iako je izgled sajta svih ovih godina ostao gotovo isti, logo je taj koji se menjao. Sajt koji i dan-danas dopušta milijardama ljudi da učestvuju u najorganizovanijem sklopu informacija na internetu nije posedovao nikakav logo na početku 2001. godine.

 

  1. Delta Airlines
Delta Airlines Prvi Logo

Želimo Vam lep let.

Iako Delta nije tech već avio kompanija, logo im je i više nego zanimljiv da bi se našao na ovoj listi. Ovaj logo koji je u današnje vreme nezamisliv, čak i na amaterskom nivou, kompanija je koristila tokom prve godine poslovanja 1928. godine.

Student Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu. Internet marketingom se bavi preko godinu dana. Želi karijeru da usmeri ka programiranju i kako ga primeniti u online marketingu. Fan kulinarstva i biciklizma.

Comments are closed