Kako povećati email liste – duplirajte vašu email listu potpuno besplatno uz SumoMe plugin

By Lazar / October 27, 2014
Povecajte email listu

U nekim od prethodnih postova smo pričali o tome zašto je email marketing važan i kada je najbolje vreme da šaljete email poruke.

Sada ću vam pokazati kako da duplirate svoju email listu. Ali krenimo od početka…

Email provajder

 Prvo što morate da uradite je da izaberete email provajdera gde će se čuvati email adrese koje sakupite i odakle ćete slati email poruke. 

Svakako da su dva najveća i najbolja alata za email marketing MailChimp i Aweber. Svaki ima svoje prednosti i mane u odnosu na ovog drugog, ali su u suštini vrlo slični.

Mi koristimo MailChimp iz prostog razloga što je besplatan dok ne dostignete 2000 ljudi na vašoj listi i sve ostale funkcije koje su nama potrebne su besplatne.

U svakom slučaju vam preporučujem da pročitate ova tri sjajna članka koja će vam sigurno pomoći da se odlučite za jedan od ova dva alata:

 Građenje email liste

 Kada ste izabrali koji ćete email provajder da koristite, vreme je da počnete da uvećavate vašu listu. 

Prvo što treba da uradite je da ubacite formulare na vaš veb sajt, kako bi posetioci mogli lako da se prijave na vašu listu. Ovo su neki od standardnih formulara koji se ubacuju na veb sajt, bilo putem ubacivanja koda u sajt ili instaliranjem plugina:

  • Sidebar vašeg veb sajta
  • Footer vašeg veb sajta
  • Header vašeg veb sajta
  • Pop up

Da biste uspeli da prikupite značajan broj email adresa, morate da ponudite posetiocima vašeg sajta više opcija kako da se prijave na vašu email listu, odnosno, da ne dopustite da moraju da traže formular gde treba da se prijave.

SumoMe Plugin

Pored standardnih statičnih formulara postoje i pop up formulari. Ono što pop up formulare razlikuje od statičnih je to što oni nisu stalno na stranici, nego se u određenom trenutku pojave kao podsetnik posetiocu da može/bi trebalo da se prijavi.

Probao sam mnoge plugine i najbolji po mom mišljenju (a usput je i besplatan) je SumoMe. Ovaj plugin pored pop up opcije ima i još neke druge opcije (pustiću vas da sami otkrijete) koje mogu da podignu posetu na vašem sajtu.

SumoMe ima dve pop up opcije:

  • List Builder
  • Scroll Box

Koristeći ove dve opcije možete da duplirate svoje email liste. 

List Builder

Prva od opcija koju SumoMe plugin nudi je List Builder opcija. U ovom slučaju će se vaš formular posle određenog vremena (vi sami namestite koliko) pojaviti preko celog ekrana.

Na ovaj način ste sigurni da će posetioci videti vaš formular, jer ne mogu da nastave sa čitanjem ukoliko se ne prijave na listu ili ne kliknu na X kako bi ga sklonili sa ekrana.

Ono o čemu morate da vodite računa je kada će se pop up pojaviti. Imate dve opcije:

  • Manual
  • Smart

Ukoliko izaberete opciju Manual onda sami podešavate posle koliko sekundi će se formular pojaviti. Najoptimalnije je između 10 i 20 sekundi.

Ne želite da stavite pop up da iskače posle jedne sekunde, jer posetioci su tek došli na vaš sajt i ne znaju šta im vi to nudite. Tako da dajte im vremena da se upoznaju sa vašim sajtom (npr. 20 sekundi) i onda neka se pojavi formular.

Kod Smart opcije plugin sam bira koje je najbolje vreme kada će formular da se pojavi. Obično kada posetilac krene da izlazi sa sajta ili kada se zadrži određen broj sekundi.

Na našem sajtu koristimo Manual opciju podešenu na 15 sekundi. Svakako ono što treba da radite je da eksperimentišete sa vremenom. Nedelju dana postavite na recimo 10 sekundi, pa nedelju dana na 15. Uporedite koja vam je opcija bolja i nje se držite dok god donosi rezultate.

Scroll Box

U ovoj opciji, pop up se pojavljuje tek kada se određeni deo teksta pročita, odnosno kada posetilac scroll-uje određeni procenat strane koju čita.

Da pojasnim: kada posetilac dođe na vaš sajt i krene da čita tekst, a čitajući tekst on mora da spušta stranicu na dole, Scroll Box opcija će se pojaviti u donjem desnom uglu stranice.

I ovde naravno možete da podešavate kada će se pop up pojaviti. Ono u čemu se razlikuje od List Building opcije je ta što ovde ne podešavate posle koliko sekundi će formular iskočiti nego posle koliko procenata pročitanog teksta.

Ako na primer podesite na 60%, formular će se pojaviti kada posetilac scroll-uje stranicu na 60%. Takođe, u ovom slučaju formular ne ometa čitanje, odnosno posetilac može nesmetano da čita tekst čak i ako se ne prijavi ili ne klikne na X.

Kao što rekoh, ovo je jedan od, ako ne i najefikasniji, plugin za povećanje email liste. Ako vam je cilj da uvećate email listu, obavezno instalirajte SumoMe. Uostalom, nemojte mi verovati na reč nego testirajte, i ne zaboravite da mi javite razultate.

Studirao marketing u Subotici i o trošku Evropske unije skitao po Evropi, kao erasmusovac u Letoniji i Belgiji. Bavi se online marketingom već četiri godine i štreberski prati sva nova dešavanja. Uvek na vrhu! Sve što zaradi troši na putovanja i potpuno netipično za Balkanca – voli sport.

Comments are closed