Noviteti kod Instagram Carousel-a

Od maja 2016. godine Instagram počinje sa korišćenjem Carousel reklamnog formata, na kojem je korisnicima omogućeno da pomeraju video-snimke, fotografije ili kombinaciju fotografija i videa prevlačenjem prsta (swipe) preko ekrana na levo ili na desno. Instagram koristi Carousel reklame već preko godinu dana, ali su do sada bile moguće samo za slike, dok video predstavlja novi oblik Carousel reklama.

Lansiranje novog reklamnog formata, poznatijeg kao Carousel video, važni brendovi poput  W Hotels-a, Taco Bell-a, Hollister-a, IBM-a i Airbnb-a su odmah prihvatili promene i počeli da koriste ovu vrstu reklama.

Instagram Carousel

Po neku Carousel reklamu možete da propustite, međutim, s obzirom na to da njihov broj vrtoglavo raste iz dana u dan, teško da ćete moći da ih ignorišete. Instagram je prilično optimističan u vezi sa rastom reklama na njihovoj platformi, naročito imajući u vidu kako će Carousel učiniti da se sve više kompanija uključi u oglašavanje putem Instagram-a.

Jedan od glavnih izazova sa kojima se marketari susreću u današnje vreme je držanje pažnje klijentima u digitalnom svetu gde nas sa svih strana bombarduju informacijama. Iz Instagram-a veruju da će Carousel dokazati da su reklame sa mogućnošću izbora različitih opcija (swipeable ads) daleko bolje od statičnih fotografija, koje su nekada bile jedina opcija na njihovoj platformi. Instagram je sproveo interno istraživanje o ovoj inovaciji kada je dokazano da je nivo konverzije na Carousel oglasima porastao za neverovatnih 58%.

Instagram Carousel

U proseku, svaki korisnik Instagram-a provodi 21 minut dnevno na ovoj društvenoj mreži. S obzirom na bazu aktivnih korisnika od preko 400 miliona, nije čudno to što se preko 200 hiljada raznih kompanija, iz različitih poslovnih branši širom sveta, reklamira na ovoj platformi. Prosečno vreme koje prosečan građanin SAD-a provede na društvenim mrežama je 43 minute, s tim da se mali porast ocekuje do 2018. godine.

Relevantnih podataka koliko prosečno vremena korisnik iz Srbije provede na Instagram-u i dalje nema.   

Izveštaji pokazuju da Instagram i Facebook uzimaju u razmatranje nove alate koji će uključiti korisnike, kao što je stvaranje algoritma koji će preurediti vremensku liniju (timeline) na bolji način.

                                     

Svetski poznati analitičari primećuju da sve više ljudi provodi svoje vreme na Facebook-u baš zahvaljujući uključenosti kroz video-sadržaje.

Takođe, oni smatraju da su Snapchat i Instagram veoma bitna konkurencija Facebook-u što se tiče vremena provedenom na društvenim mrežama. Konkurenti Facebook-a imaju priliku da privuku veću pažnju svojih korisnika postavljajući video-sadržaj kao osnovnu karakteristiku na kojoj će se zasnivati njihove platforme.

 

Student Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu. Internet marketingom se bavi preko godinu dana. Želi karijeru da usmeri ka programiranju i kako ga primeniti u online marketingu. Fan kulinarstva i biciklizma.