Uvod u Freelancing – Jeste li spremni za promjenu?

By Maja / July 11, 2014

Znate li da možete raditi posao iz svoje kuće, u XXL pidzami, onda kada vi to želite? Ići na odmor kada vi to želite? Zarađivati koliko vi to želite? Časna pionirska. Meni je uspjelo.

Iako sam već odavno čula za freelancing, uvijek sam to povezivala sa američkim tržištem i načinom života. Izgledao mi je kao tipičan američki san koji kod nas teško da može biti održiv. Na to dodajte i naš vrlo podozrivi mentalitet – mora da je neka prevara. Ništa čemu biste posvetili pažnju, zar ne?

Sada, nakon dve godine vrlo uspješne freelancing karijere, shvatam koliko mogućnosti zapravo postoji i koliko sam bila u krivu misleći da to za nas nije moguće. Zašto mi o tome niko nije pričao ranije?

Riješila sam da ja pričam i pišem. Vrijeme je da mijenjamo navike i način razmišljanja. Ne čekajte posao, nađite ga. Posao kakav vi želite. Lakše je nego što mislite!

Pa, da krenemo.

Gdje?

Postoji veliki broj sajtova koji predstavljaju mikro tržišta rada za freelancere. Najpoznatiji među njima su oDesk, Elance i Freelancer. Kako ovo funkcioniše?

Vrlo jednostavno. Korisnici ovih sajtova su:

  1. Oni kojima je vaša usluga potrebna – kompanije, agencije, preduzetnici, studenti – svi oni koji žele da unajme freelancera za određen posao
  2. Oni koji svoje usluge nude – freelanceri

Kao što rekoh, vrlo jednostavno. Poslodavci na ovim portalima postave oglas na koji se jave svi zainteresovani freelanceri. Slično normalnim poslovima, nakon prijava vrši se selekcija, intervjuisanje i odabir kandidata. Možda bas vas!

Kako?

Da biste mogli da nađete posao kao freelancer, neophodno je da se registrujete na nekom od navedenih sajtova. To možete kroz samo nekoliko lakih koraka:

  • Napravite svoj profil. (Savjet: niko vas neće unajmiti ukoliko vaš profil nije 100% popunjen – potrudite se!) Navedite šta znate i možete. Imate prethodne reference, portfolio ili nešto treće? Super, dodajte i to. Predstavite se u najboljem mogućem svijetlu. Poslodavci obično provedu manje od pola minuta na vašem profilu – istaknite se!
  • Verifikujte svoj identitet. Ova procedura je različita na različitim stranicama. Neke od vas traže da pošaljete kopiju pasoša, druge Skype razgovor… Ništa strašno i ništa komplikovano. I da, to je i zarad vaše sigurnosti. Sigurno ne želite da se neko predstavlja kao vi, zar ne?
  • Položite testove. oDesk i Elance vam nude velik broj testova koje možete položiti (besplatno) kako biste dokazali da zaista posjedujete vještine koje ste naveli. Testovi traju oko 20 minuta, a za slučaj da niste zadovoljni rezultatom uvijek ga možete uraditi ponovo. Na oDesku će vam polaganje testova donijeti i veći broj mogućih prijava za posao! Zaista vrijedno vašeg vremena.
  • Prijavite se. Izaberite kategorije koje vas zanimaju i nađite poslove za koje vjerujete da možete da ih obavljate. Popunite prijavu i pošaljite propratno pismo. Voila!

Ovakvi sajtovi zasnovani su na sistemu preporuka – nakon svakog obavljenog posla možete ostaviti komentar o poslodavcu, kao i on o vama. To je odličan način da brendirate sebe i iskoristite pozitivne komentare tako da lakše dobijete naredni posao. Ujedno, znaćete i sa kim vi imate posla.

Ipak, ovaj sistem ima i jednu lošu stranu – freelanceri bez dobijenih komentara/preporuka mnogo teže nalaze posao. Što bi značilo da su početnici u malčice nepovoljnijem položaju. Ali, ne odustajte. Pa šta ako ne dobijete ni prvih 10? Dobićete jedanaesti, odličan komentar i eto sledećeg za čas.

Više nemate izgovor. Posla IMA. Pitanje je samo – da li želite da radite?

Za sve koji žele, evo par trikova (iz iskustva 😉 ) koji će vam pomoći da krenete!

  • Kao što već rekoh, popunite profil 100%. Nema izuzetaka. Da li biste vi zaposlili nekog kome je i to bilo teško?
  • Izaberite fotografije na kojima ste nasmijani! Istraživanja pokazuju (i moje iskustvo takođe), da poslodavci ne žele mrguda. Zato – osmijeh na lice! 🙂
  • Ne koristite copy/paste propratna pisma (cover letters). Jeste mnogo lakše, ali i mnogo rizičnije. Stavite se na mjesto tog poslodavca. Koliko bi vama trebalo da shvatite da se radi o c/p varijanti?
  • Više volite video? Super! Snimite svoje propratno pismo, okačite na Youtube i pošaljite link (ne samo link, to vam nisam rekla!) poslodavcu. Eto šanse da se zaista istaknete!

Jeste li pokušali da budete freelancer? Kakva su vaša iskustva?

P.S  Ukoliko vas zanima šta imamo da (po)kažemo, prijavite se na našu email listu! Ne propustite sledeći blog 😉 (dajem pinky da vas nikada nećemo spamovati)

Comments are closed