Email adresa u stalnom fokusu spamera i kako se zaštititi od njih?

Većina zaposlenih kada dođe na posao prvo proveri svoju email adresu. Pretpostavljam, očekujete neke poslovne ponude, zanimljive informacije sa sajtova kojima ste ostavili svoju adresu ili možda poruku od vašeg prijatelja ili člana porodice.

Šok nastaje kada otvorite sanduče i vidite da imate 10 poruka, ali SVE sa nepoznatim sadržajem i sadržajem koji vas ne zanima, i čak dolaze od nepoznatih pošiljalaca. Prvo pitanje koje postavljate sebi je Odakle njima moja email adresa i kako da se zaštitim?
Ljudi koji šalju poruke, a da prethodno nisu na legalan način došli do vaše email adrese su SPAMERI. Postoje razni načini da dođu do vaše email adrese.

1. Kupovina listi

Ovo je najčešći način kako spameri dolaze do vaše adrese. Kako je moguće da neko kupi email adresu kada je to privatan podatak?

Jedan od načina su email provajderi koji prodaju mailing liste koje su sami pravili. Oni se prilikom poslovanja susreću sa velikim brojem email adresa pa neke, zarad sticanja dodatnog profita, prodaju vaše podatke.

Drugi način su hakeri koji upadaju na sajtove email provajdera i kradu im podatke koje kasnije prodaju. Postoje i drugi načini, a to se dešava zbog vaše nesmotrenosti kada na raznim sajtovima ili čak na ulici dajete svoje lične podatke.

Najbolja zaštita je da ne dajete svoju email adresu olako. Pre nego što negde ukucate svoje podatke ili ih date nekome na ulici (npr. za nagradnu igru) razmislite da li će vaši podaci biti zloupotrebljeni.

Mailing lista

 

2. Programi koji prikupljaju email adrese

Postoje programi koji pretražuju sajtove i sve reči koje odgovaraju opisu email adrese (sadrže @) sakupljaju u listu. Na ovaj način spameri dolaze do velike količine mejlova za kratko vreme i ceo program je potpuno automatizovan.

Kao zaštita od ovakvih programa se koristi smeštanje email adrese u sliku, ili već neki drugi netekstualni format, i na taj način im se onemogućava prikupljanje te adrese. Prikupljanje email adresa pomoću različitih softvera (Mailloop, Web Collector, Atomic mail hunter) danas više nije težak zadatak.

Kvalitet programa zavisi od njegove brzine tj. koliko email adresa prikupi za određeni vremenski period. Prosečno vreme za prikupljanje 15 hiljada emailova iz news grupa je oko sat vremena.

Email lista

 

3. Generisanje email adresa

Postoje programi koji služe za generisanje, odnosno programi koji sami prave email adrese. Njihov cilj je da ispune uslove kako email adresa treba da izgleda.

Ovi programi mogu kreirati mnogo neispravnih email adresa, ali zbog mogućnosti da naprave veliku količinu adresa, određen broj će biti ispravan. Te ispravne email adrese kasnije mogu biti meta spamera.

4. Lažno odjavljivanje sa liste

Ukoliko spameri kupe listu koja nije proverena, odnosno listu u kojoj se ne zna tačan broj pravih email adresa, oni pribegavaju jednoj veoma podloj taktici.

Kreira se email poruka koja sadrži link za prijavu na mailing listu pošiljaoca, ali i link kojim biste se odjavili sa liste. Trik kod ovakve vrste email poruka je što taj link za odjavu zapravo nema tu svrhu.

Ukoliko kliknete na taj link, vi se niste odjavili sa liste već ste poslali signal da je vaša email adresa aktivna. Kada pošiljalac bude siguran da je vaša adresa aktivna, zar mislite da vam neće slati poruke?

Da biste se zaštitili od ovakvih situacija najbolje je ne odgovarati na email poruke od nepoznatih pošiljalaca, najpametnije ih je obrisati.

Spamera je sve više i oni će razvijati nove načine kako bi došli do vaše email adrese. Svima nam je email adresa preka potreba, tako da opcija da je ugasimo ne dolazi u obzir. Moj savet je da pazite kome dajete svoju email adresu ili da čak napravite drugu adresu koju ćete koristiti u situacijama kada hoćete da se registrujete na nekom sajtu, a niste sigurni da će vaši podaci biti sigurni. Na taj način smanjujete mogućnost da vaša email adresa bude preplavljena spamovima.

Koliko često dobijate spamove i smatrate li da je opravdano na ovakav način doći do nečije email adrese?

P.S.

Prijavite se na našu email listu, mi nismo spameri! 🙂

 

Završio Ekonomski fakultet na smeru Marketing i master studije na smeru Poslovni informacioni sistemi. Internet marketingom se bavi preko godinu dana i posebno je zainteresovan za email marketing i SEO optimizaciju. Obožava sport i nutelu jede isključivo velikom kašikom.

Comments are closed