5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

By Gojko / December 6, 2015

Ukoliko se bavite internet marketingom ili nekom vrstom internet poslovanja, verovatno ste već čuli za Google Drive i njegov sastavni deo Google Doc. Ukoliko još uvek niste počeli da koristite ovu fenomenalnu platformu, svakako vas savetujem da počnete sa tim.

Sve što je potrebno je da napravite gmail i možete pristupiti korišćenju online word-a (Google Doc), excel-a, power point-a, zatim možete online da skladištite slike i još mnogo toga.

Svaki sadržaj koji pravite možete da podelite ili da ga istovremeno uređujete sa kolegama, i to bez ikakvog straha da će nešto od dokumenta nestati ili da će zauzeti memoriju kompjutera. Svaka promena se automatski čuva na oblaku i ne zahteva ni jedan KB vaše memorije.

5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

Ukoliko već znate sve osnove i koristite Google Doc za svoje poslovanje, ipak postoji mogućnost da ne koristite apsolutno sve prednosti koje ova platforma pruža. U nastavku vam prenosim pet veoma korisnih saveta koje mogu da vam uštede vreme i omoguće veću produktivnost na internetu:

1) Obrasci (Templates)

Zbog čega biste počinjali sa radom na Google dokumentu od početka ukoliko možete da iskoristite neki od fenomenalnih obrazaca koje vam Google pruža? Bilo da hoćete da napišete CV, napravite poslovnu ponudu ili napišete poslovno pismo, ovde možete pronaći obrazac koji će vam u tome pomoći.

U stvari, naći ćete sigurno bilo koji obrazac neophodan za posao, jer je broj obrazaca na Google Homepage-u veoma veliki. Uz to, skoro svi obrasci imaju više različitih dizajnova, a na vama je samo da odaberete koji od njih vam se najviše dopada.

5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

2) Pregled svih promena u dokumentima (Revision History)

Kada smo kod promena, da li ste ikada želeli da vidite koje su poslednje promene napravljene na dokumentu, bilo da ste ih napravili vi ili neko s kim je dokument podeljen? Tačnije, da li ste želeli da se vratite u prošlost i vidite kada je tačno nešto promenjeno?

Zahvaljujući Google Doc, sada možete uvek da pogledate šta je do sada sve rađeno na dokumentu. Sve što treba je da odete na File > View Revision History i otvoriće vam se prozor na desnoj strani koji tačno pokazuje ko je i kada pravio promene na Google dokumentu.

5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

Ovo može da bude od ogromne koristi kada je u pitanju rad na nekom ogromnom dokumentu ili kada jedan dokument uređuje veći broj ljudi.

3) Prečice na tastaturi (Keyboard Shortcuts)

Svi znaju koliko prečice povećavaju produktivnost i koliko vremena umeju da uštede ljudi koji su vešti sa prečicama. Google Doc ima mnoštvo prečica, i veliki deo njih su iste kao i kod sličnih platformi, kao što su Ctrl + C (PC), odnosno CMD + C (Mac) za kopiranje ili Ctrl + B (PC) CMD + B (Mac) za boldiranje slova. Međutim Google Doc ima neke jedinstvene prečice od koji su veoma zanimljive:

  • Shift + T = kreiranje novog dokumenta
  • Ctrl + Alt + M = pisanje komentara
  • Alt + I (u Google Chrome-u) or Alt + Shift + I (kod ostalih aplikacija) = otvaranje Insert menija
  • Hold Ctrl + Alt, press N then H = prelazak na sledeće zaglavlje

Pored gore navedenih, Google Doc ima još veliki broj korisnih prečica, a celu listu možete pogledati ovde.

4) Napravite sopstvene postavke (Preferences)

Google Doc pruža mnoštvo prečica i automatskih korekcija, ali postoje određeni korisnici kojima te postavke ne odgovaraju ili im nisu dovoljne. Ukoliko spadate u ovu grupu i želite da napravite posebne postavke za sebe idite na Tools>Preferences>Automatic Substition. Tu će se verovatno pronaći već neke vrlo korisne postojeće postavke (poput automatskog menjanja 1/2 u ½), ali vi ih svakako možete promeniti ili ubacivati nove.

5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

5) Sređivanje slika

Ogromna prednost ove platforme je i to što kada ubacite određenu sliku u vaš dokument, možete je direktno u njemu prepravljati. Kada kliknete na sliku u dokumentu, pojavljuje vam se traka sa alatima pomoću kojih možete da sređujete svoju sliku.

Google Doc vam pruža značajan broj mogućnosti obrade slika. Možete im menjati dimenzije, možete ih seći, dodavati im različite okvire, ubacivati im određene oblike ili tekst i još mnogo toga.

Sečenje slike (Cropping tool)

Da biste isekli deo slike koji želite da vam se nalazi u dokumentu, dovoljno je samo da kliknete crop ikonicu u traci sa alatima. Nakon toga odredite veličinu i oblik željenog izgleda nove slike. Da biste sačuvali urađeno dovoljno je da kliknete enter na tastaturi ili da kliknete na svoj dokument u pozadini.

5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

Okviri (Borders)

Ukoliko želite da dodate crni ili neki drugi obojeni okvir, samo obeležite sliku i kliknite na ikonicu za boje (izgleda kao olovka), i kada vam se pojavi paleta boja, izaberite boju koja vam odgovara. Najveća prednost Google dokumenata, a što se ogleda i u radu sa slikama, je u tome što je neverovatno jednostavan za korišćenje.

5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

5 korisnih saveta kako da bolje iskoristite Google dokumenta

Lista mogućnosti koje pružaju Google Doc je izuzetno duga, pored ovih prednosti, mogu se pronaći mnoge druge. Google ne bi bio tu gde jeste, da ne nastoji da stalno unapređuje performanse svojih proizvoda i slobodno možemo očekivati da će se uskoro pojaviti još veći broj korisnih dodataka za rad sa dokumentima.

Nadam se da su vam ovi saveti bili od koristi, a ukoliko vi znate još neki način za produktivnije korišćenje dokumenata u Google Drive-u, napišite ga u komentarima.

P.S. Ukoliko vas interesuju slični online alati koje možete koristi za unapređenje vašeg internet marketinga i internet poslovanja, skinite našu besplatnu knjigu: 20 online alata koje ekipa marketinguj.me svakodnevno koristi.

Diplomirao marketing na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu. Zainteresovan za internet marketing i primenu društvenih mreža u svrhe biznisa, kao i za SEO optimizaciju sajtova. Smatra da su za uspeh neophodne stalne inovacije i kreativnost. Obožava sport i komedije.

Comments are closed