16 veb-sajtova gde možete da preuzmete besplatne fotografije

By Branko / October 15, 2015
16 web sajtova gde možete da pronađete besplatne fotografije

Postoje mnogobrojni popularni veb-sajtovi koji omogućavaju preuzimanje fotografija visokog kvaliteta, ali ne može baš svaki bloger sebi da priušti plaćanje određene sume novca ne bi li objavljivao fotografije za svaki post. Kako bismo pomogli blogerima, sastavili smo spisak od nekoliko sjajnih sajtova na kojima oni mogu da preuzmu veoma kvalitetne fotografije, koje su pritom – besplatne. Pre početka, želimo da naglasimo da fotografije visokog kvaliteta, ne samo da dodaju eleganciju na vaš blog post, već dodaju i težinu na veb-stranicu. Dakle, uvek bi trebalo da ih optimizujete pre upotrebe u postu.

1.Pixabay

Pixabay

Pixabay je sajt na kojem je moguće preuzeti fotografije visokog kvaliteta besplatno. Sve fotografije na Pixabay-u su pod Creative Commons Zero (CC0) licencom. To znači da fotografije možete koristiti bez navođenja izvora, a isto tako fotografije možete menjati kako bi bile pogodne za vaše potrebe. Pixabay pruža svaki detalj o fotografiji, kao što su vreme upload-a, broj pregleda, broj preuzimanja i specifikacija kamere. Takođe se daje mogućnost da izaberete veličinu fotografije pri preuzimanju.

2.DesignersPics.com

Designers-pics

Drugi izvor fotografija visoke rezolucije je DesignersPics.com. Na ovom veb-sajtu možete pronaći besplatne fotografije za poslovne vrste blogova, blogova koji se tiču hrane i pića, tehnoloških blogova, i tako dalje. Da biste koristili fotografije preuzete sa ovog sajta, nije potrebno naznačiti izvor.

3.IM FREE

im-free

IM FREE ima širok spektar kvalitetnih fotografija, dostupan pod Creative Commons licencom. Moraćete da navedete izvor fotografije da biste je koristili za svoj blog post. Dok preuzimate fotografiju, biće vam ponuđena mogućnost da odabrete njenu dimenziju.

4.SplitShire

Splitshire

Sa ovog veb-sajta možete preuzeti fotografije koje su apstraktne, na kojima su životinje, automobili, moda, enterijeri, priroda, ljudi, pejzaži, tehnologija, venčanja, mutna pozadina, ulice i mnoge druge slike sa SplitShire sajta. Da biste koristili fotografije preuzete sa SplitShire-a , nije neophodno da uključite izvore.

 5.STOKPIC

Stokpic

Od 16 ponuđenih kategorija, možete preuzeti onoliko fotografija koliko želite i to besplatno. STOKPIC fotografije mogu da se koriste bez navođenja izvora. Budući da na ovom veb-sajtu postoji više kategorija, on verovatno može da ispuni sve fotografske potrebe vašeg WordPress bloga.

6.GRATISOGRAPHY

Gratisography

GRATISOGRAPHY obezbeđuje visok kvalitet fotografije. Njihova kolekcija je veoma interesantna. U njoj se nalazi nekoliko kategorija u kojima možete pregledati fotografije. Sve fotografije su odlične, pogotovo one u Whimsical kategoriji. Ovaj sajt dodaje nove fotografije svake nedelje. Da biste mogli da koristite GRATISOGRAPHY fotografije, nije potrebno navoditi izvor.

7.PICOGRAPHY

Picography

Uz pomoć oznaka iz PICOGRAPHY-ja možete pretraživati fotografije na ovom sajtu. Svaka fotografija visoke rezolucije sadrži informacije o tome kojim aparatom je fotografisano, kao i lokaciju na kojoj je fotografisano. Da biste koristili PICOGRAPHY fotografije na blogu potpisivanje izvora nije potrebno. Pored preuzimanja fotografije koju želite, takođe možete ostaviti svoje komentare i sugestije za fotografa. Ovaj sajt nije tako veliki kao gore navedeni, ali nudi fantastične fotografije.

8.Magdeleine

Magdeline

Magdeleine pruža praktične mogućnosti pretraživanja svim svojim korisnicima. Na sajtu možete pronaći fotografije prirode, gradova i arhitekture, tehnologije, raznih predmeta i apstraktne fotografije, fotografije sa životinjama i ljudima, hranom, i tako dalje. Za pretraživanje fotografija, mogu se koristiti filteri kao što su boja i razne oznake. Neke fotografije na Magdeleine sajtu su licencirane pod CC0 – javnim domenom. Ipak, neke fotografije zahtevaju navođenje izvora.

9.PhotoPin

PhotoPin

PhotoPin nudi ogromnu kolekciju fotografija za besplatno preuzimanje. Moraćete da uključite izvor na kraju blog posta, ako želite da koristite fotografiju sa PhotoPin sajta. Možete pronaći fotografije za gotovo svaku nišu na ovom sajtu.  

10.JAY MANTRI

Jaymantri

Fotografije sa JAY MANTRI sajta su scenske. Priroda, apstrakcija, zgrade i putovanja na fotografijama su dostupni za besplatno preuzimanje. Nije potrebno navoditi izvor. Možete koristiti fotografije kako god želite. Osim toga, možete da izmenite fotografije, ukoliko je to potrebno da bi se savršeno uklopile u vaš blog.

11.STOCKPHOTOS FOR FREE

Stockphotosforfree

Ovaj veb-sajt u svojoj arhivi ima veoma veliki broj fotografija koje možete besplatno preuzimati. Možete  pronaći fotografije koje su u vezi sa bilo kojom temom koju možete da zamislite. Da biste preuzeli besplatne fotografije sa ovog sajta, od vas se traži da kreirate nalog. Posle toga možete preuzeti sve fotografije koje su vam se dopale.

12.FREEIMAGES

Freeimages

I arhiva Freeimages veb-sajta je veoma bogata. Preko 20 kategorija broje više od 388 hiljada fotografija i ilustracija. Kategorije pokrivaju neke od sledećih: divlje životinje, poslovi i finansije, industrija, arhitektura, znamenitosti, moda i lepota, sport i fitnes, automobili, teksture i šabloni, filmovi i muzika, i još mnogo toga. Možete tražiti besplatne fotografije koristeći i tagove. Potrebno je navoditi autorstvo za korišćenje fotografija.

13.Unsplash

Unsplash

Iako nema kategorija, prozor za pretraživanje fotografija je dat u gornjem desnom uglu sajta. Možete preuzeti i koristiti fotografije dobijene od Unsplash-a po Creative Commons Zero uslovima licence. Dakle, niste u obavezi da pripisujete izvor za njihovo korišćenje.

14.Picjumbo

Picjumbo

Kako i samo ime kaze, Picjumbo je ogroman sajt koji nudi besplatne fotografije. Ovde mozete pronaći fotografije visoke rezolucije koje su u vezi sa tehnologijom, biznisom, hranom, modom, prirodom, arhitekturom i slično.

15.Life Of Pix

Lifeofpix

Izgled ovog veb-sajta je sličan Unsplash-u. Veličina sajta je relativno mala, ali fotografije koje ima u svojoj ponudi su vredne. Možete pronaći fotografije mora, ptica, dvoraca, cveća, prirode, gradova, i još mnogo drugih niša. Nije potrebno naznačavanje izvora da bi se koristile fotografije.

 

16.Freepik

Freepik

Poslednji sajt na našoj listi je Freepik. Ovaj sajt radi kao motor koji pregleda mnoge sajtove, od kojih smo sada naveli neke, ne bi li pronašao besplatne fotografije. Da biste koristili fotografije preuzete sa ovog sajta, potrebno je da naznačite izvor.

Da zaključimo:

Verujemo da vam je lista od 16 veb-sajtova dovoljna da pronađete odgovorajuće fotografije za vaš blog. Štaviše, gotovo je nemoguće da nećete uspeti da pronađete fotografije koje se savršeno uklapaju u vaše postove. Takođe, većina sajtova omogućava izmenu fotografije, te ukoliko originalna fotografija nije pogodna za vaš blog post, možete je modifikovati.

 

Izvor: templatetoaster

Student Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu. Internet marketingom se bavi preko godinu dana. Želi karijeru da usmeri ka programiranju i kako ga primeniti u online marketingu. Fan kulinarstva i biciklizma.

Comments are closed